You are currently viewing an outdated version of the Pain in Motion website.
Please visit this link to view the new website.
NIEUWS ITEMS - Brain response to pain

Contact | NL | EN

Fysiotherapie Master Lymfologie en Oncologie in Nederland: unieke opleiding met Pain in Motion docenten en gratis registratie als VUB gaststudent

De oncologische zorg wordt steeds beter, en ook de fysiotherapie / kinesitherapie draagt hier in alsmaar grotere mate toe bij. Immers, door de steeds beter wordende medische behandeling stijgen de overlevings- en genezingskansen voor kanker zienderogen, waardoor ook de zorg voor ‘cancer survivors’ alsmaar voornamer wordt. Vermoeidheid en pijn zijn twee invaliderende en vaak voorkomende symptomen bij kankerpatiënten en cancer survivors, waarvoor de fysiotherapeut / kinesitherapeut oplossingen kan aanbieden. Deze en andere aspecten van oncologische fysiotherapie komen aan bod in de unieke masteropleiding van het European College of Decogestive Lymphatic Therapy (http://www.deberekuyl.nl/opleidingen/), waar Nederlandse en Belgische fysiotherapeuten / kinesitherapeuten terecht kunnen voor een tweejarige masteropleiding lymfologie & oncologie.

De opleiding is studentgericht en kleinschalig (maximaal 10 tot 15 studenten per jaar) en richt zich geheel op de oncologische revalidatie incl. lymfedrainage. Vanuit Pain in Motion is er een voorname inbreng in deze opleiding, zowel op het vlak van onderwijs (met dra. Margot De Kooning, dra. Amarins Wijma, Prof. Mira Meeus en Prof. Jo Nijs als docenten) als op het vlak van wetenschappelijk onderzoek (dank zij de Leerstoel aan de Vrije Universiteit Brussel ‘Exercise Immunology & Chronic Fatigue in Health & Disease’ http://www.vub.ac.be/leerstoel/berekuyl).

Het onderwijs wordt aangeboden in een uniek rustgevend kader (in de Veluwe) in het midden van Nederland in weekendonderwijs, met uitgebreide zelfstudiemogelijkheden zodat u de inspanningen kan plannen wanneer het voor u het beste uitkomt.

Deze unieke opleiding is een 3-jarige traject waarvan de eerste 2 jaren volledig in Nederland worden afgewerkt. Na het behalen van het pre-master diploma start het derde jaar aan de Vrije Universiteit Brussel, maar ook voor dit derde jaar zijn er extra faciliteiten om zo veel mogelijk in Nederland te studeren. Dit 3-jarig traject leidt tot een NVAO-erkend Master of Science diploma dat wordt uitgereikt door de Vrije Universiteit Brussel (België). Hierdoor behaalt u niet enkel een masterdiploma, maar een internationaal geldig master of science diploma uitgereikt door de universiteit van de Europese hoofdstad. Het diploma geeft rechtstreeks toegang tot een eventueel PhD-traject (promotietraject) alsook tot het deelregister oncologiefysiotherapie van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie van de KNGF.

Als student in de opleiding ontvangt u vanaf het eerste jaar een gratis registratie als gaststudent aan de Vrije Universiteit Brussel (waardoor u ondermeer toegang krijgt tot de elektronische universiteitsbibliotheek incl. gratis toegang tot full-tekst versies van honderden tijdschriften).